Hund

Har fått lite förfrågningar angående hur vi tränar Ozzy och vad vi tränar.
Ska försöka svara på det mesta, med risk för ett lååångt inlägg.

Kan ju förklara en ungefär dag.

Morgon: promenad, Ozzy får kissa av sig dom första 10 minutrarna, sedan stannar vi och kör lite övningar (kontakt, stabilitet osv) Fortsätter promenaden.

Om han ska vara ensam hemma: Då kör jag antingen lite uppletande hemma efter promenaden, eller lite mer övningar, men då blir det mer fot, apport osv.

Jim åker hem på lunchen: Promenad med övningar eller så går dom ut i skogen.

När vi kommer hem från jobbet: Antingen en kissrunda och sedan ett rent träningspass på någon fotbollsplan eller liknande. Eller så blir det en kissrunda och så åker vi och kör träningen senare.

Kväll: Promenad.

Ungefär såhär kan det se ut. Varierar självklart från dag till dag och sådär. På våren sommaren och hösten blir det även mycket spårning och uppletande.




Kan ju förklara lite hur det kan bli om man inte aktiverar sin hund och den blir såkallat understimulerad. Problem som t.ex. hundaggressivitet och hundar som ylar och skäller när dom är ensamma hemma brukar bero på understimulans och också brist i ledarskapet. Skapar vi inte aktivitet åt våra hundar, skapar dom det själva. T.ex under en promenad med matte/husse, man möter en annan hund, den vill då prata med den andre hunden för att skapa aktivitet, när då matte/husse lägger sig i blir hunden istället frustrerad över att han/hon blandar sig i och frustrationen övergår till aggression.

Anledningen till att hunden blir frusterad över iblandningen beror på att hunden inte ser dig som en resurs eller ledare.
Är faktiskt väldigt logisk, för om du börjar aktivera din hund och ha roligt tillsammans med den, kommer du också märka hur hunden ser upp till dig och vill vara med dig.



En sak till angående det, du vill inte att hunden ska vara vid din sida och göra som du säger, för att det annars händer något obehagligt eller annars blir husse/matte arg. Det håller inte i längden. Du vill ju att din hund ska vilja vara vid dig för att den ser upp till dig, för att det vet att det kan hända något roligt.



Och tänk såhär angående aktivitet med din hund.. hur många av dygnets timmar blir den aktiverad och hur många timmar måste den ligga? Och så tänk på hur uttråkad du skulle vara av att bara ligga såpass länge. En kvarts promenad på morgonen för att den ska få göra sina behov räcker inte.




Vad har du på hjärtat?

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0